Еда

Японський чай Матчу

Матчу — це традиційний японський зелений чай, розтертий в порошок. По-японськи він звучить як маття, але в нашій транскрипції ви частіше будете бачити матчу. Цей чай використовується в традиційній чайній церемонії Японії.

chai2

Збирають врожай матчу всього 1 раз в році. Важливою особливістю вважається те, що за 2 тижні до збору врожаю, листя матті накриваються для захисту їх від сонячних променів. Таким чином, чай зберігає свіжість, а листя насичений темно-зелений колір. При цьому листя насичуються амінокислотами і чай набуває солодкий присмак.
Після збору врожаю листя обробляють двома способами. У першому випадку їх скручують і сушать — виходить чай ґьокуро . У іншому випадку листя сушать прямими і розмелюють і виходить чай Тенті .

Смак чаю матчу залежить від наявності в ньому амінокислот. Вищі сорти, які збирають першими, мають більш глибокий насичений аромат і солодкий смак, ніж нижчі сорти, зібрані пізніше.

chai1

Корисні властивості чаю матча

Матчу є одним з найбільш корисних видів чаю, так як містить дуже велику кількість корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. Він підвищує імунітет, поліпшує роботу мозку, уповільнює процес старіння організму. Є хорошою профілактикою серцево-судинних захворювань, знижує рівень поганого холестерину в крові. Запобігає появі каменів в нирках і жовчному міхурі. Чай матчу один з найсильніших антиоксидантів в природі.

Як заварювати чай матчу

chay4
Заварюють двома способами: міцний (Койта) і слабкий (усутя).

Приготування Койта: для приготування міцного чаю беруть прогріту суху посуд, засинають в неї 4 г порошку. На таку кількість заварки береться 50 мл води. Суміш повільними рухами перемішують. Койта повинен вийти густим і тягучим із солодко-терпким смаком. Традиційно Койта заварюється під час чайної церемонії.

Приготування Усутя: для усутя беруть 2 г заварки і 80 мл води. Посуд обов’язково прогрівають і висушують. Суміш збивають вінчиком, поки не розіб’ють грудочки. На смак усутя гіркувата, має насичений зелений колір і негусто консистенцію. Усутя п’ють без особливих формальностей в колі друзів.

Чай маття випивають разом із заваркою, що підсилює його корисну дію на організм.