Красота и здоровье

Лохина, ожина і журавлина — цілющі властивості ягід

Ожина

Ожина — Ежевика на русском языке.

Схожа на малину. Плоди мають вишуканий солодкий смак. Ягоди більшості сортів темно-фіолетового або чорного коліру. У гастрономії її часто використовують для приготування і прикраси для десертів. Період, коли можна поласувати ожиною досить довгий — починаючи з кінця липня до середини осені. Часто зустрічаються кущі, на яких можна одночасно зустріти квіти, ще зелені і вже дозрілі ягоди.

ezhevika

Ожина фото

Цілющі властивості ожини

Ожина — джерело вітамінів, мінералів, макро- і мікроелементів. У ній містяться вітаміни групи А, В (В1, В2, В5, В6,) С, Е, Р, РР. Макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор. Мікроелементи: марганець, залізо, мідь, селен, цинк.

До складу ягід ожини входять біофлавоноїди, що мають жарознижуючу властивість. Ожина добре впливає на роботу головного мозку і нервової системи в цілому. Вона так само позитивно впливає на весь організм, зміцнюючи імунітет. Ягоду використовують при лікуванні захворювань сечового міхура, ниркових захворювань, позитивний ефект дає профілактика лікування шлункових і кишкових захворювань, діабету. Широко використовується при лікуванні верхніх дихальних шляхів.

У лікувальних цілях можна використовувати всі частини цієї рослини. Листя і коріння ожини мають ранозагоювальні, антисептичні властивості. Сильну сечогінну дію має настій з кореня ожини.

Журавлина

Журавлина — Клюква на русском языке

Журавлина — одна з найкорисніших диких ягід. У ягодах журавлини містяться такі вітаміни С, РР, К, В1, В2, та безліч органічних кислот, мікро- і макроелементів, флавоноїди, пектинові, фарбувальні, азотисті, дубильні речовини. Високий вміст бензойної кислоти дозволяє зберігати журавлину навіть без додавання консервантів, не піддаючи термічній обробці довгий час.

klyukva

Журавлина фото

Цілющі властивості журавлини

Вона є дуже потужним природним цілющим засобом. Журавлина має властивість протистояти інфекціям за рахунок високої концентрації таніну, а також чудово посилює дію ліків. Тому її застосовують при лікуванні гінекологічних захворювань, для попередження утворення каменів в нирках, як засіб, який підвищує життєвий тонус, також покращує апетит і секрецію підшлункової залози. Журавлиною лікують простудні захворювання і хвороби сечостатевої системи, це дуже добрий сечогінний засіб. Сік журавлини корисний при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку, ожирінні та колітах.

Журавлина у вигляді соків, морсів, екстрактів, настій з медом застосовується при гіпертонічній хворобі, малярії, анемії, ревматизмі, тонзиліті, атеросклерозі, судинних спазмах, головному болю, водянці. Журавлина містить безліч антиоксидантів, які знижують рівень «поганого» холестерину в крові, а також мають протизапальні і протиракові властивості.

Лохина

Лохина — Голубика на русском языке.

Лохина є смачною і ароматною ягодою. Широко застосовується для приготування ягідних страв. Лохина насичена клітковиною, пектиновими і дубильними речовинами. Практично не містить калорій. Цілком підходить для дієтичного раціону. Відсутні жири і білки. Вуглеводи представлені фруктозою.

golubika

Лохина фото

Корисні властивості лохини

За рахунок широкого вмісту цінних речовин, рослина використовується народною медициною при лікуванні різних патологій. Лохина і її лікувальні властивості зміцнюють імунну систему, підвищують тонус всього організму. Вона багата на вітаміни. До складу м’якоті плоду входить цілий вітамінний комплекс: В1, В2, РР і Е . Так само спостерігається високий вміст вітаміну С (22% від добової норми в 100 г продукту).
Мінеральний комплекс: калій, магній, фтор, кальцій, натрій і залізо (в невеликих кількостях).

Лохина при вагітності

Лохина обов’язково має бути присутня в раціоні вагітної жінки. Ягода має корисні властивості: протизапальну, протицингову і жовчогінну. Щоденний прийом становить 150 грам. У зимовий час можна використовувати засушені плоди для приготування компотів і гарячих чаїв .

Багатий, ягідний склад — фолієва кислота і вітаміни підтримають імунну систему вагітної та знизять артеріальний тиск. Залізо сприяє регулюванню гемоглобіну. Вітамін С виступити профілактичним засобом проти вірусних інфекцій, що важливо під час виношування малюка.
Свіжий ягідний сік — лікувальний напій для вагітної жінки. Рідина зніме спрагу і наповнить організм енергією.

У косметиці

У виробництві косметики використовують екстракти ягід лохини або (не так часто) її насіння. Екстракт ягід лохини діє в складі косметичних засобів як потужний антиоксидант, що захищає шкіру від старіння, адже її плоди вітамін C, високі дози вітамінів РР і К, флавоноїди, а також багата «колекція» кислот і дубильних речовин. Крім цього лохина працює в косметиці в якості в’яжучого і поживного агента. Цей компонент допомагає зберегти молодість шкіри, запобігти розвитку зморшок, підкреслити її свіжість і однорідний тон.

Лохина і чорниця в чому різниця?

Чорниця — Черника на русском языке.

І ті, хто вірить що лохини відрізняється від чорниці, і ті хто вважає що цього одна і та ж культура, по своєму праві. Справа в тому, що і чорниця, і лохина відносяться до одного і того ж сімейства і роду.

Однак рослини і плоди культур, все ж, мають невеликі відмінності. Тому правильно сказати, що це дві різних рослини, але схожих настільки, що плутати їх насправді і не гріх.

chernika-golubika

Лохина і чорниця на фото

Лохина і чорниця відносяться до роду вакцініум, а сімейство культур — вересові з ягодами. Вони дуже схожі і корисні рослини, плоди яких є унікальними за своїми властивостями. Чи зможе відрізнити недосвідчений садівник лохину від чорниці? Швидше за все ні, тому що різниця між культурами майже непомітна. Тільки якщо посадити поруч безпосередньо два кущі — лохини і чорниці, можна помітити, що кущ чорниці трохи нижче. Ягоди чорниці трохи менше, ніж у лохини, але вони і темніші за кольором. Самі ягоди відрізняються своїми властивостями, але це ще менш помітно.

Кущі лохини ростуть пишно, тягнуться до гори, тоді як чорниця майже стелиться по землі. Також варто зауважити, що у лохини тверде стебло майже до верхівки, а цього не можна сказати про чорницю, кущі черниці м’які. У чорниці темніші стеблинки і темний сік самих ягід, в той час як голубічний сік не має кольору. Дрібниця, але все ж — чорниця, яка розчавиться, забруднить і пофарбує все на своєму шляху. Що ж до лохини, то руки або одяг соком не забруднити.

Чорниця і лохина — дві схожі унікальні рослини, плоди яких надзвичайно корисні для організму людини. Якщо ви хочете отримати більші ягоди, то садіть лохину, якщо ж темніші і соковиті — то чорницю.

 

Теги:
лохина перевод на русский язык
журавлина по русски
голубика и черника на украинском языке
как будет клюква по украински
что такое лохина
черника и голубика в чем разница