
Красота и здоровье
Чому оливкова олія корисна для здоров’я?
Оливкова олія виробляється з плодів оливкового дерева. Вона було відома ще за 500 років до нашої ери. А Авіценна прирівнював її до ліків. За час, що минув відтоді, людство встигло в цьому переконатися. А медики продовжують відкривати все нові і нові цілющі властивості цієї олії, з неї виготовляються ліки.
Доведено, що оливкова олія спричиняє на організм благотворну дію, вона:
— перешкоджає осіданню холестеринових бляшок на стінках артерій,
— перешкоджає розвитку атеросклерозу,
— спричиняє гіпотензивний ефект (знижує кров’яний тиск завдяки олеїновій кислоті),
— благотворно впливає на функції шлунково-кишкового тракту, знижує кислотність шлункового соку і захищає шлунок від виникнення гастритів і виразок,
— надає легкий послаблюючий ефект,
— стимулює роботу печінки і жовчного міхура, має жовчогінну дію,
— перешкоджає остеопорозу,
— нормалізує глікемію,
— уповільнює процес старіння,
— доведено, що олеїнова кислота знижує ризик виникнення злоякісних пухлин, і підвищує ефективність їх лікування. Помічено, що в районах, де традиційно споживають багато оливкової олії, смертність від раку молочної залози, товстої кишки, яєчників, матки і простати значно нижче. Чиказькі вчені в експериментах показали, що олеїнова кислота пригнічує активність ракового гена і синтез білка, що викликає рак молочної залози, знижується на 46%,
— протидіє ожирінню, захищає від переїдання. Це було встановлено в експериментах на тваринах. Миші відмовлялися від частого й рясного прийому їжі, якщо їм в корм додавали рослинні жири. Вчені припустили, що відчуття швидкого насичення викликає олеілетаноламід, який утворюється прямо в стінці кишківника з олеїнової кислоти. Заблокувавши фермент, що викликає це перетворення, учені побачили, що миші стали ненаситними.